Det är dags för ett rättvist pensionssystem

Vi är händerna som bygger Sverige. Efter ett helt arbetsliv förtjänar vi en trygg pension. Så är det inte idag. Sveriges pensionssystem är felbyggt i grunden och straffar oss med tunga jobb.

Fler än åtta av tio byggnadsarbetare över 55 har värk i kroppen. Ändå förväntas vi jobba till 65 – och snart ännu längre. Det är varken rätt eller rättvist.

Vi vill kunna se fram emot en lång och trygg pension. Inte oroa oss för hur vi ska ha råd att överleva, eller hur kroppen ska orka. Det är dags att rätta systemfelet! Pensionssystemet måste ta hänsyn till oss knegare och vara anpassat till vår verklighet. Det är inte mer än rättvist.

Byggnads har tillsammans med tankesmedjan Katalys tagit fram konkreta förslag för ett nytt pensionssystem. Vårt mål är att pensionsfrågan och förslagen om en Knegarpension är en val-fråga 2022. Här är vårt förslag:

1. Kompensation för hårt arbete! Är du borta från ditt arbete på grund av sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet ska din pension baseras på din lön och inte din tillfälliga ersättning. Alla har rätt till en trygg pension, även vi som har tunga jobb.

2. Högre pensioner för låg- och medelinkomsttagare! Idag har vi ett system som är tryggt och förutsägbart för staten, men orättvist för oss löntagare. Det behövs mer pengar i systemet och grundpensionen för låg- och medelinkomsttagare måste bli högre.

Läs mer om förslaget i rapporten Knegarpension - Fyra förslag för en rättvis pension

Stöd vårt upprop för allas rätt till en trygg pension - en Knegarpension. Vårt mål är att bli minst 20 000 personer som sätter tryck på politikerna tillsammans med oss - skriv under idag!

Detta är ett obligatoriskt fält
Detta är ett obligatoriskt fält
Detta är ett obligatoriskt fält

Jag vill ha uppdateringar om Byggnads arbete för knegarpension

Detta är ett obligatoriskt fält

Submit error please try again